De sura tranbären motverkar urinvägsproblem

Tranbär i en mugg i en korg - tranbärens organiska syror motverkar urinvägsproblem.

Tranbärsjuice är känd för att kunna motverka urinvägsbesvär. Inte bara proantocyanidinerna utan också de organiska syrorna i tranbäret har antibakteriella egenskaper.

Den antibakteriella effekten hos tranbärsjuice brukar tillskrivas tranbärets proantocyanidiner som är av den ovanliga typen A. Bakterierna stoppas från att sätta sig fast, växa till ”bakteriemattor” och sprida sig i bland annat urinvägar, tandkött och magsäck.

Nu visar forskning med möss att även de organiska syrorna i tranbärsjuice kan motverka bakterier i urinblåsan. En vanlig bakterie som orsakar urinvägsproblem är Escherichia coli. När mössen i försöket drack tranbärsjuice minskade mängden av dessa bakterier i urinblåsan.

Organiska syror i tranbär är antibakteriella

Sedan testade forskarna tranbärets fyra organiska syror kininsyra, äppelsyra, shikimisyra och citronsyra. När alla fyra syror gavs tillsammans minskade bakteriehalten, likaså när äppelsyra blandades med citronsyra eller med kininsyra. Andra kombinationer eller syrorna var för sig fungerade inte antibakteriellt.

Alltså kan inte bara proantocyanidinerna i tranbär motverka urinvägsproblem utan även de organiska syrorna, närmare bestämt kombinationen av äppelsyra och antingen citronsyra eller kininsyra.


Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28421045