Tranbär mot urinvägsbesvär

Kvinna som dricker tranbärsjuice - tranbär kan motverka urinvägsbesvär

Var tredje kvinna får återkommande infektioner i urin­vägarna. Men det kan gå att förebygga genom att behandla en begynnande irritation i urinvägarna med hjälp av tranbär och tranbärsjuice.

Tranbär har hög halt av bensoesyra som hämmar svamp- och bakterie­tillväxt. Den som inte tål acetylsalicylsyra kan även vara överkänslig mot bensoesyra. Bären innehåller också proantocyanidiner (konden­serade tanniner) av typ A och andra flavonoider samt resveratrol. Ämnena är polyfenoler med bland annat antioxidativa egenskaper och hämmande effekt på bakterier och inflammationer.

Bakterier orsakar urinvägsinfektion
Urinvägsinfektion, eller blåskatarr som man också säger, orsakas av att bakterier trängt in i urinröret och tagit sig vidare upp i urinblåsan. Det är fram­förallt E. coli-bakterier som orsakar urinvägs­infektion. De har tunna flimmerhår för att kunna röra sig och små utskott, fimbrier, för att kunna fästa sig på slemhinnan och vid varandra. De kan alltså stanna kvar i blåsan och urinvägarna även om vi dricker mycket och kissar regelbundet.

Risk för antibiotikaresistens
Drabbas man ofta av återkommande infektioner och därför under långa perioder medicinerar med antibiotika påverkar det kroppen negativt. Immunförsvar blir nedsatt, bakteriefloran i mag-tarmkanalen förändras och slemhinnorna blir skörare. Vid återupprepade be­handlingar finns risk för resistens.

Förebygg med tranbär
Genom att dricka tranbärsjuice kan urinvägs­infektioner förebyggas. Även vid de första tecknen i början av en infektion kan tranbärsjuice ha effekt. Proantocyanidinerna i tranbären ”förlamar” fimbrierna så att E. coli-bakterierna inte kan fästa sig så lätt vid slemhinnan utan följer med urinen ut, vilket förhindrar den inflammation som skulle ha uppkommit på urinvägarnas slemhinnor. Dessutom har studier visats att tranbär i sig har en antiinflammatorisk effekt.

Tranbär har också en probiotisk verkan. Samtidigt som tillväxt av sjukdomsalstrande bakterier motverkas stimuleras tillväxten av nyttiga bakterier som skyddar hälsan.

Även om du vill prova att förebygga urinvägsinfektion med tranbärsjuice bör du ta reda på när läkarkontakt rekommenderas för att undvika allvarliga komplikationer.

Lingon och tranbärs inverkan på urinvägsinfektion


Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27251185
http://urinvägsinfektion.se/tranbär-vid-urinvägsinfektionn
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27422512