Tranbär har antioxidativa egenskaper

Tranbär, tre par händer - tranbär har hög antioxidativ kapacitet

Tranbär och andra bär innehåller molekyler, varav vissa är färgämnen, som fungerar som antioxidanter och har andra positiva hälsoeffekter för den som äter bären eller dricker juicen från dem.

Fria radikaler bildas naturligt i kroppen. Vissa är nödvändiga för viktiga funktioner som exempelvis immunförsvar, andra behöver oskadliggöras av antioxidanter för att inte starta kedjereaktioner som orsakar skador på celler, vävnader och DNA. Många sjukdomar beror på oxidativ stress orsakad av en obalans mellan fria radikaler och antioxidanter.

En del antioxidanter bildas i kroppen, andra får vi i oss via mat och dryck. Frukt, bär och grönsaker är goda källor till sådana ämnen. Att ha en antioxidativ effekt innebär inte bara att stoppa fria radikaler. Andra mekanismer kan vara att hämma bildningen av fria radikaler, stimulera kroppens egen produktion av antioxidanter och justera balansen mellan fria radikaler och antioxidanter.

Många sjukdomar motverkas av tranbär
Tranbär är mycket rika på bland annat antioxidanter, inklusive polyfenoler. Bären anses kunna motverka många sjukdomar som cancer, åderförfettning och andra hjärt-kärlsjukdomar, demenssjukdomar och för tidigt åldrande. Just kombinationen av samverkande bioaktiva ämnen är förklaringen till att frukt, bär och grönsaker har sådan positiv effekt jämfört med kosttillskott med enstaka antioxidanter.


Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24228191