Tranbär ger hälsosam tarmflora

Tranbär - för hälsosam tarmflora

En bra balans mellan de olika bakterierna i tarmarna är nödvändig för att vi ska må bra. Ämnen i kosten, som vissa kostfibrer men även polyfenoler från bland annat tranbär, gynnar en hälsosam tarmflora.

I kroppen finns tio gånger fler mikroorganismer än egna celler. De flesta finns i tarmarna.

Tarmfloran är ett ekosystem, och om dess sammansättning rubbas kan det orsaka oss låggradig inflammation, fetma och andra sjukdomar. Dessutom samspelar bakteriernas gener med våra egna och kan påverka oss på olika sätt, även mentalt.

Prebiotika
Genom att äta mat som gynnar en hälsosam tarmflora kan vi hålla oss friskare. Sådana livsmedel kallas prebiotika. Det ska inte förväxlas med probiotika som är levande mikroorganismer, i exempelvis yoghurt, som är bra för hälsan för de flesta. Prebiotisk effekt har vissa typer av kolhydrater – kostfibrer – men även polyfenoler från frukt, bär och grönsaker.

Tranbär bra för nyttiga tarmbakterier
Tranbär innehåller en stor mängd polyfenoler med komplexa, positiva effekter på kroppen. Vissa av ämnena tar sig hela vägen till tjocktarmen, först där blir de biotillgängliga.

En kanadensisk forskargrupp visade att tranbärsextrakt bromsade de negativa hälsoeffekterna av fet mat hos möss. De såg också att den nyttiga tarmbakterien Akkermansia ökade kraftigt i antal. Just denna bakterie har redan tidigare kopplats till god hälsa.


Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26900906