Tranbärsjuice för munhälsa och hjärta

Tranbär - för god munhälsa och friska blodkärl

Tranbär kan motverka tandlossning och i förlängningen hjärt-kärlsjukdom. Detta bland annat tack vare sina antibakteriella, antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.

Tandlossning, parodontit, är en vanlig sjukdom som förstör både tandkött och tänder. Flera bakteriearter samverkar för att fästa till en viss yta, som tänder eller tandkött. Bakterierna börjar sedan kolonisera området. Deras kolonier växer och plack bildas vid tänderna. Bakterierna äter på tandköttskanten. På grund av bakteriernas aktiviteter frisätter våra celler signalämnen som orsakar inflammation i tandköttet och löser upp det. Inflammationen kan också orsaka nedbrytning av käkbenet. Dessutom producerar bakterierna avfallsprodukter, inklusive syror som fräter på tänderna.

Hjärta och kärl påverkas
Från den inflammerade vävnaden kan bakterier, bakterieämnen och signalämnen för inflammation komma ut i blodbanan. Här kan dessa skada innerväggarna i blodkärlen och transporteras vidare till vävnader och organ. Långsam kronisk inflammation och infektion som pågår vid tandlossning ökar därför risken för hjärt-kärlsjukdom och andra sjukdomar. Det är därför vissa bakterier som infekterar tandköttet har kopplats till skador på halspulsådern.

Brist på antioxidanter
Forskare har sett att patienter med tandlossning har väldigt låga halter av antioxidanter i saliven. Kroppen hinner inte få fram tillräckligt mycket antioxidanter för att bekämpa den stora mängden fria radikaler som sjukdomen och inflammationen skapar, och sjukdomen kan därför fortskrida. Eftersom tranbär har hög antioxidativ kapacitet har de potential att jämna ut denna obalans.

Tranbär hämmar bakterierna och inflammationen
Tranbär är rika på ämnen som kan motverka bakteriernas angrepp. I tranbär finns bland annat proantocyanidiner typ A men även andra ämnen som tillsammans begränsar tillväxten av bakterier som infekterar tandkött och bildar plack på tänderna. Detta sker främst genom att bakterierna hindras från att fastna.

Celler i tandköttet producerar inflammationsdrivande ämnen som svar på bakterieangreppet. En kanadensisk studie visade att tranbärsextrakt kan hämma denna produktion och på så sätt bromsa inflammationen.


Källor:
https://www.realnatural.org/berries-slow-guminfections/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28470309
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17305718