Den kärva välgöraren tranbäret

Tranbärsris med tranbär

Tranbär smakar visserligen surt och kärvt men många uppskattar dessa små röda bär. De är dessutom nyttiga och innehåller en mängd bioaktiva ämnen med goda hälsoeffekter.

Tranbär, Vaccinium oxycoccos, är släkt med blåbär och lingon. De låga, krypande tranbärsrisen växer på myrar och mossar. Bären odlas också kommersiellt.

I tranbär finns vitamin C och E. De är också rika på polyfenoler, exempelvis resvetratrol och olika flavonoider, som quercetin, antocyaniner och proantocyanidiner. Dessa ämnen har bland annat antioxidativa egenskaper.

Tranbär har antibakteriella och antiinflammatoriska effekter som anses motverka infektioner i urinvägarna, mag-tarmkanalen och munnen.

Studier visar dessutom att tranbär på flera sätt är positivt för hjärta och blodkärl eftersom de motverkar många av de riskfaktorer som är kopplade till hjärt-kärlsjukdom. Tranbärets olika polyfenoler samverkar och sägs kunna bekämpa cancer på flera sätt.

Den som är överkänslig mot acetylsalicylsyra kan också reagera på det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra som finns i tranbär. Personer som medicineras med blodförtunnande medel bör inte dricka tranbärsjuice eftersom ämnen i den interagerar med medicinen.


Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24228191
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27422512
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12058989
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27548236