Tranbärens proantocyanidiner kan bidra till god munhälsa genom att skydda mot bakterier som orsakar tandlossning.
Tandlossning beror på att bakterier bildar en film på tänder och tandkött. Ämnen som avges av eller sitter på bakterierna bryter ner celler i den tandstödjande vävnaden – tandkött och tandben – och stör dessutom immunförsvarets celler. Tandlossning kan i förlängningen orsaka hjärt-kärlsjukdom.
Tranbär hämmar bakterier och motverkar inflammation
En hel del forskning har gjorts om tranbärens förmåga att förebygga tandlossning. Det är främst tranbärens proantocyanidiner, en sorts polyfenoler, som studerats, men tranbär har även andra ämnen med antibakteriella egenskaper. Man vet sedan tidigare studier att tranbärets proantocyanidiner kan motverka inflammation och hindra bakterierna från att bilda en film på ytor i munnen.
En kanadensisk forskargrupp ville undersöka förmågan hos tranbärets proantocyanidiner att skydda både epitelceller från ytskiktet i munnen och makrofager, celler som ingår i immunförsvaret, mot skador orsakade av bakterieangrepp.
I laboratorieförsöket använde forskarna cellväggar från bakterien Peptostreptotoccus micros som visats vara mycket skadlig för epitelceller och makrofager. Det är en bakterie som kopplas ihop med tandlossning.
Munnens celler och immunceller skyddas av tranbär
Bakterien minskade överlevnaden hos epitelcellerna med 41 % och makrofagerna med 43 %. När proantocyanidinrikt tranbärsextrakt tillfördes före bakterietillsatsen minskade överlevnaden med endast 14 % hos epitelcellerna och 16 % hos makrofagerna.
Tranbärens ämnen kan alltså gynna en god munhälsa genom flera positiva effekter.