Tranbär hämmar skadliga bakterier

Tranbär - kan hämma bakterier

I tranbär finns en mängd bioaktiva ämnen. Särskilt en i tranbär typisk polyfenol har antibakteriella egenskaper som skyddar slemhinnorna i olika organ i kroppen.

Polyfenoler är en kemisk ämnesgrupp. Ämnena delas vidare upp i undergrupper, exempelvis tanniner och flavonoider, som i sin tur kan delas upp i mindre grupper. Polyfenoler finns i växter och anses vara en av orsakerna till att grönsaker, frukter och bär är nyttigt att äta.

Tranbärens speciella polyfenoler
Det som är speciellt med tranbär är att de är rika på proantocyanidiner av typ A till skillnad från de flesta andra frukter och bär vars proantocyanidiner är av typ B. Halten är dessutom mycket hög, endast jämförbar med den i lingon.

Bären har tillskrivit en mängd goda hälsoeffekter. Deras antibakteriella egenskaper hindrar bakterier att fästa vid och kolonisera slemhinnor i mun, urinblåsa, mage och tarm. Just tranbärsjuice är en gammal huskur mot urinvägsproblem.


Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16055161